Priniesol vám nový rok aj nové kilogramy? Vieme, ako sa ich zbavíte
- piatok, 24. január 2020
- PR články
Do krásnej a kvalitnej kabelky sa toho zmestí naozaj veľa. Náš žalúdok, pečeň a črevá si ale s týmto množstvom (a často na úkor ceny zníženou kvalitou potravín) nedokáže poradiť. Avšak, ako by väčšina z nás očakávala, výsledkom nie sú len žalúdočné a tráviace problémy. V noci vás môže prebudiť z príjemného spánku silná bolesť hlavy, ráno pred zrkadlom prekvapiť kožné nedokonalosti alebo pohltiť stres v práci.
Zmeniť to môžete jedine vy. Ak máte v pláne organizovanie oslavy v Žiline, skúste sa pri preplnených stoloch snažiť dostupným lahôdkam a dobre vyzerajúcim pokrmom vyhýbať. Musíte si uvedomiť, že hlavným nebezpečenstvom prejedania nie je len nadváha, ale aj negatívny vplyv na tráviace orgány.
Trpí pankreas - chúlostivý a citlivý orgán, ktorý nemá čas produkovať enzýmy na trávenie neustále prichádzajúcich potravín. Výsledkom je potom množstvo problémov, ktorým sa ale môžete vyhnúť. Prezradíme vám, ako?!
Varte múdro!
Chutné jedlo nemusí byť mastné ani korenené mnohými majonézami. Šaláty sa stanú zdravšími, ak sa rovnaká majonéza nahradí kyslou smotanou alebo prírodným jogurtom. Obsah kalórií v jedlách sa zníži, vďaka čomu bude telo jednoduchšie a riziko získania ďalších pár kilogramov bude oveľa menšie.
Pri príprave sladkých jedál sa obyčajný cukor najlepšie nahradí prírodnými sladidlami, ako je napríklad stévia či med. Ďalším spôsobom, ktorý pomôže znížiť množstvo spotrebovaných kalórií, je nahradiť bežný biely pečený tovar výrobkami z ražnej alebo pohánkovej múky.
Namiesto často pečených jedál, skúste aj niečo varené, bez množstva pridaných tukov.
Kontrolujte svoje porcie
Vďaka použitiu veľkého množstva rôznych produktov sa tráviace orgány nemôžu vyrovnať so svojím trávením a spomaliť svoju prácu. Zároveň je narušený metabolizmus, a preto sa po novoročných sviatkoch často cítime zle. Podľa štatistík sa na Štedrý deň a na Nový rok konzumuje asi 6 000 kalórií a viac. A to je 2-3 krát viac, ako telo potrebuje pre normálnu prevádzku.
Štúdie ukazujú, že jeme v tomto období o 20 % viac bez toho, aby sme o tom vedeli. Zmenou veľkosti taniera môžete tomu zabrániť. Vo vlastnom a záujme svojho tráviaceho systému si porcie kontrolujte.
Robte si na jedlo prestávky
Po každom jedle si musíte urobiť 2-3 hodinovú prestávku. Z tohto dôvodu jedzte menej, vyhýbajte sa prejedaniu a tým aj ďalším kalóriám. Neznamená to držať hladovku, ale nechať žalúdok na čas odpočinúť.
Skúste menej alkoholu
Nie je žiadnym tajomstvom, že alkohol pôsobiaci na určité časti mozgu spôsobuje zvýšený pocit hladu a núti nás viac jesť. Z tohto dôvodu by ste sa mali obmedziť na používanie alkoholických nápojov a konzumovať ľahké koktaily s minimálnym množstvom tekutiny obsahujúcej alkohol. Okrem toho alkohol obsahuje značné množstvo kalórií, ktorým sa môžete týmto spôsobom vyhnúť a zlepšiť váš stav po všetkých smeroch.